Afvallen: Verander je levensstijl en de kilo’s vliegen eraf

Afvallen

Je kent het wel iedereen geniet van heerlijk eten met de feestdagen en zo vliegen de kilo’s erbij aan. Dan is het natuurlijk tijd om af te vallen, maar hoe is dit het beste te doen? Je kunt allerlei diëten proberen die gemaakt zijn voor het snelle afvallen. Het probleem is alleen wanneer je de kilo’s kwijt bent en je normale leven weer oppakt, de kilo’s er ook weer bij aanvliegen. Om af te vallen en ook op het gewicht te blijven, is het belangrijk dat je je levensstijl ook aanpast. Anders lukt het je namelijk niet.

Een crashdieet helpt je voor even af te vallen

Er zijn genoeg crashdiëten op de markt te vinden waarmee je snel kunt afvallen. Dit werkt voor even goed, maar voor de langere duur is dit niet aan te raden. Je kunt hiermee snel heel veel afvallen, maar als je je eetpatroon niet aanpast heeft het geen nut. Als je lang met zo’n dieet doorgaat kan het er ook voor zorgen dat je verschillende belangrijke voedingsstoffen mist en dit kan tekorten veroorzaken. Daarom kan zo’n dieet dan weer slecht zijn voor je gezondheid. Je kunt het beste gewoon geleidelijk aan afvallen en dit doen door ongezonde voeding te vervangen door gezonde voeding.

Sporten helpt je afvallen

Naast een dieet kun je ook gewoon afvallen door veel te sporten. Als je minstens 60 minuten per dag actief bezig bent, zo goed als alle dagen van de week, verbrand je veel calorieën. Door intensief te bewegen en gezond te eten kun je ook zeer goed afvallen. Om dit wat makkelijker voor jezelf te maken, kun je beweging het beste deel uit laten maken van je dagelijkse routine. Zo is het makkelijker te doen en kun afvallen zonder dat je er erg in hebt. Neem dus bijvoorbeeld een paar keer vaker de fiets, of ga s’ avonds gezellig wandelen met je gezin of partner.

Check of je alles doet wat je moet doen

Als je begint met afvallen dan gaat dit meestal in de eerste weken heel snel. Er komt ook meestal een punt dat je stil komt te staan en niet meer afvalt. Op zo’n moment moet je bekijken of je nog steeds wel goed aan het dieet houdt en het nodige doet om af te vallen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je bepaalde slechte eetgewoonten weer opgepakt hebt. Of je eet wel minder, maar beweegt toch niet genoeg. De combinatie van gezond eten en bewegen zorgt ervoor dat je makkelijker afvalt, bekijk dus of je wel genoeg beweegt.

Een terugval is niet het einde van de wereld

Tijdens het afvallen is het ook belangrijk om te accepteren dat het soms een keer fout gaat. Dat je toch een keer terugvalt en daardoor een steekje hebt laten vallen. Dit maakt niet uit zolang je de draad maar weer oppakt. Afvallen is moeilijk, daarom zijn er ook zoveel verschillende manieren bedacht om dit te doen. Ga dus niet bij de pakken neerzitten als je een steekje laat vallen, maar blijf rustig en ga gewoon door met je dieet. De ene terugval zorgt er niet voor dat je niet meer afvalt, zolang je maar weet teruggaat naar je afspraak en onthoudt waarom je af wilt vallen.