Een passend dieet begint met verantwoorde keuzes

Dieet

Er zijn verschillende manieren waarop je af kan vallen, maar welk dieet bij jou past, is zeer persoonlijk. Er zijn er zoveel verschillende soorten dat je misschien soms door de bomen het bos niet meer ziet. Helaas bestaat er nog geen wonderdieet, want als er 1 dieet zou zijn dat werkte, zou de rest niet bestaan. Hoe dan ook, een goed dieet begint met een gezond en goed eetpatroon en het maken van verantwoorde keuzes. Door bewust te kiezen voor gezondere producten kun je geleidelijk aan al afvallen. Je krijgt bij zo’n dieet wel alle voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft.

Diëten kan, maar niet te lang

Je vraagt je misschien af hoe werkt afvallen met een dieet nou precies? Het is heel simpel, doordat je inname lager is dan je verbruik, krijg je dus gewichtsverlies als resultaat. Dit is voor even wel prima, maar langdurig gebruik van zo’n dieet kan ervoor zorgen dat je bepaalde voedingsstoffen gaat missen en hierdoor dus een tekort ontstaat. Daarnaast kan zo’n afvaldieet er ook voor zorgen dat je spieren overmatige afnemen en je dus ook kracht verliest. Vaak is zo’n soort dieet erg streng en daardoor minder goed vol te houden. Daarnaast verandert zo’n crash dieet je levensstijl niet en ben je zo weer terug bij af.

Dieet en nieuwe gewoontes

Een dieet kan je dus wel volgen, maar het is verstandig dit niet te lang te doen. Daarnaast moet je je tijdens of na zo’n dieet ook aanleren dat je bepaalde slechte voedingsproducten laat staan. Dit betekent niet dat je nooit meer iets ongezonds mag eten, maar dat je er echt mee op moet passen. Vaak na een dieet gaan mensen weer compleet los en eten alles wat ze lekker vinden. Dat is juist waarom bij een dieet vaak een jojo effect optreed en je dus al gauw weer op je oude gewicht terug bent. Wat natuurlijk jammer is van al je harde werk.

Zorg voor een gevarieerd dieet

Daarnaast is het belangrijk om tijdens je dieet wel gevarieerd te blijven eten en zoals eerder gezegd niet te lang blijven diëten. Dan wordt het namelijk wel ongezond, aangezien je je lichaam bepaalde bouwstoffen ontzegd. Om het nog maar eens te herhalen, een dieet kan werken, maar alleen als je je zelf ook een gezonder eetpatroon aanleert. Laat ongezonde dingen weg uit je voedingspatroon en pak juist meer gezond voedsel. Het is gezonder om langzaam en zo dus blijvend af te vallen in plaats van bijvoorbeeld een crashdieet. Door langzaam af te vallen, wen je makkelijker aan een nieuw en gezond eetpatroon.

Een dieet met de schijf van vijf

Kortom, door minder te eten, meer te bewegen en gezonder te eten kun je afvallen. Door een dieet te volgen wat zich houdt aan de schijf van vijf, weet je dat je slimme en gezonde keuzes maakt. Daarbij let je er dan ook nog eens op hoeveel calorieën je per dag inneemt. Kom je vervolgens op het punt dat het even niet meer lukt, laat je dan niet ontmoedigen en zet door. Elke kilo die je verliest, is een persoonlijke prestatie en daar mag je trots op zijn.