Manier van Leven: Voor iedereen wat anders

Manier van Leven

Een manier van leven kan verschillen per individu of groep. Een groep kan bijvoorbeeld dezelfde manier van leven hebben door allemaal op dezelfde manier gekleed te gaan. Als het bijvoorbeeld om een religieuze groep gaat, kan bidden en volgens de bijbel of koran een manier van leven zijn. Doordat er verschillende sociale milieus zijn, kan de manier van leven voor iemand uit de arbeidersklasse heel anders zijn dan van iemand uit het rijkere segment komt. Beiden hebben hun eigen levensstijl en verschillen hierin behoorlijk van elkaar. Dit kan zijn op het gebied van onder andere auto’s, kleding en bijvoorbeeld huisvesting.

Manier van leven gaat van generatie op generatie

Elk land heeft bijvoorbeeld ook haar eigen manier van leven. Hoewel we in een multiculturele samenleving leven, hebben verschillende mensen een andere herkomst, maar we leven wel naast elkaar. Ieder heeft een eigen levenswijze en die is gebaseerd op normen en waarden die meestal overgegeven zijn van ouder op kind. Deze manier van leven is voor iedereen anders. Een Italiaan leeft bijvoorbeeld anders dan een Nederlander of een Iranees. Hoewel de manier van leven anders is, accepteren we dit wel en kunnen we daarom in een multiculturele samenleving leven. Door iedereen zijn of haar eigen ding te laten doen, blijft ieders manier van leven gewaarborgd en is er wederzijds respect.

Accepteer ieders manier van leven

Iedereen heeft het recht op een eigen manier van leven. Enige is natuurlijk wel dat er rekening gehouden wordt met een ander. Een manier van leven kan nooit betekenen dat dit ten koste moet gaan van een ander. Een bepaalde levensstijl kan bijvoorbeeld ook zijn dat iemand er voor kiest om geen vlees te eten of iemand die dat juist wel doet. Door ieders manier van leven te accepteren zijn er voor beide mensen genoeg producten te kopen die aansluiten bij hun wensen en voorkeuren. Of bijvoorbeeld iemand die intensief sport op amateur of professioneel niveau en iemand die sporadisch sport.

Zoeken naar een manier van leven

Wanneer je jong bent, ben je nog op zoek naar je eigen manier van leven. Je weet misschien nog niet helemaal wie je bent en bent zoekende. Door verschillende levenswijzen uit te proberen, kom je er vanzelf achter wat bij jou past. Met de jaren zul je dan je eigen manier van leven ontdekken. Dit omvat heel veel. Bij je manier van leven hoort hoe je slaapt, hoe je wakker wordt, wat je eet, drinkt, hoe je je kleedt en noem maar op. Alles wat je doet is gekoppeld aan jouw manier van leven en hoort bij jou.

Midlifecrisis: Je manier van leven terugvinden

Soms hoor je wel eens dat iemand in een midlifecrisis terecht is gekomen. Dit houdt in dat de manier van leven niet meer past bij je en het tijd is voor wat anders. Sommigen kopen dan bijvoorbeeld een motor, anderen maken een wereldreis en er zijn ook mensen die een compleet ander beroep gaan uitoefenen. Door de manier van leven te veranderen kun je op zo’n moment jezelf weer terugvinden en nieuwe dingen over en kanten van jezelf ontdekken. Op die manier vind je dan vanzelf je manier van leven terug.