Sporten: Voor een goede conditie en goede gezondheid

Sporten

Sporten zorgt voor een goede conditie en zorgt daarnaast voor een goede gezondheid. Tegenwoordig zitten we allemaal te veel op onze konten en gaan we te weinig naar buiten om te bewegen. Zoals gezegd is sporten goed voor de gezondheid en draagt het ook bij aan een fit en vitaal gevoel. Door goed te blijven bewegen kun je op die manier ziektes voorkomen en zo zorgkosten lager houden. Of je nu matig sport of heel veel, zelfs het kleinste beetje kan al bijdragen een goede gezonde levensstijl. Door dit te combineren met een gezond voedingspatroon, heb je gedurende de dag veel meer energie.

Voorkom ziektes, sport genoeg

Door te sporten verbeter je natuurlijk je conditie, maar krijg je ook meer kracht in je spieren en bevorder je doordat je fit en gezond bent ook nog eens je nachtrust. Daarnaast voorkom je verschillende ziektes door actief te blijven. Hierbij moet je denken aan hart- en vaatziektes, obesitas en beroertes. Sporten kan eraan bijdragen om de kansen op het krijgen van deze ziektes te verkleinen. Daarbij kan sporten ook helpen om de gezondheidstoestand en gemoedstoestand van mensen met chronische klachten te verbeteren. Door in de beweging te blijven en het hoofd ergens anders op te zetten.

Sporten voor een betere mentale gezondheid

Naast fysieke gezondheid verbetert sporten ook de mentale gezondheid. Na het sporten voel je je vaak lekkerder, misschien wel helemaal kapot, maar de voldoening is vaak groot. Dit heeft weer een positief effect op je mentale gesteldheid en zorgt ervoor dat je zult willen blijven sporten. Voldoende beweging kan in sommige gevallen zelfs helpen tegen depressiviteit. Dit vooral omdat je er vaak een groter gevoel van eigenwaarde van krijgt en je zelfvertrouwen er door groeit. Daarnaast kan sporten ook psychische klachten verminderen en ook dementie helpen vertragen. Hoe dan ook, sporten is goed voor je, zowel op het fysieke vlak als op het mentale vlak.

Sporten voor jong en oud

Of je nu jong of oud bent, sporten is goed voor je. Bij jonge mensen helpt bewegen bij de cognitieve ontwikkelingen, het helpt namelijk bij het concentreren op een doel of taak en door hier al vroeg mee aan de slag te gaan, leren kinderen dit makkelijker en sneller. Voor oudere mensen kan sporten ook een zeer positief effect hebben. Doordat ze fitter zijn en blijven, hebben ze minder zorg nodig en kost dit dus minder. Daarnaast zorgt het bij oudere mensen ook voor een goede gemoedstoestand omdat ze zo nog langer alles zelf aankunnen en geen hulp nodig zijn.

Hoe lang je moet sporten hangt van jezelf af

Hoeveel een bepaald persoon precies moet sporten is niet te zeggen. Dit verschilt per persoon en is moeilijk in te schatten. Er is wel een beweegnorm de wereld in geroepen en dit lijkt in ieder geval een goede norm om mee te beginnen. De norm is gezet op 5 dagen in de week 30 minuten sporten voor volwassenen. Hiervan moeten ze 3 keer intensief 20 minuten bewegen. Voor jongeren geldt dat ze een uur per dag actief moeten zijn en daarvan 3 keer 20 minuten intensief moeten sporten. Hoe dan ook, sporten is persoonlijk, maar wel gezond.